Žufánek, Strana 2
ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synové) založili v roce 2000 manželé Marcela a Josef Žufánkovia jejich synové Martin, Josef a Jan. Sídlí v obci Boršice u Blatnice poblíž Uherského Hradiště.
Vlastní ovocné sady, které obklopují výrobní areál, se nachází v jedné z nejlepších lokalit na pěstování ovoce na Moravě. Z něho se vyrábí na moderním destilačním zařízení lahodně jemné pálenky s charakteristickou vůní a chutí, ovlivněnou zdejším mikroklimatem a podložím chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.
Všechny produkty jsou 100% přírodní, vyrobené podle původních osvědčených receptur, bez použití umělých barviv, ochucovadel a aromat. Destilujeme, macerujeme a tvoříme tak, aby výsledný produkt chutnal hlavně nám samotným a nemuseli se za něj nikdy a před nikým stydět. Proto všechny destiláty a likéry nesou naše jméno.
Sady
Ovocné sady se nachází v jedné z nejlepších lokalit na pěstování švestek (Slovácko) s výhodným mikroklimatem a podložím na úpatí Bílých Karpat. Souvislá plocha sadů dosahuje výměry 15 hektarů a spadají do režimu ekologického zemědělství. Roste v nich celkem 8 odrůd švestek, které dozrávají od července do září.
Nejranější odrůdou je Čačanská a nejpozdější Stanley a Anna Späth. Z hrušní je to odrůda Williams, z rynglí Zelená a Althanova renklóda a z višní Oblačinská. Sady postupně rozšiřujeme i o aromatické a léčivé byliny, určené hlavně pro naše absinty.
Srdcem celého lihovaru je pálenice, ve které jsou čtyři destilační kolony, každá o objemu 300 litrů.
Naši lihovarnickou kariéru jsme začali s jedním kotlem z Destily Brno. Produkce rostla a tak jsme od nich v roce 2011 pořídili druhý kotel. Od roku 2013 destilujeme náš komplexní gin a ten nás dotlačil do potřeby mít něco speciálního.
Tím speciálním není nikdo jiný, než Arnold Holstein. Legenda v lihovarnickém oboru a přes 50 let výrobce těch nejlepších destilačních kotlů na světě. Jsou unikátní v tom, že dokáží zachovat víc aromatických látek z destilované suroviny, než je tomu zvykem u konkurenčních kotlů. Destilace je mnohem citlivější, rektifikační patra elegantnější a alko pára má mnohem víc prostoru k pomalejší cestě do chladiče.
Celý lihovar zabírá plochu 3500 m² a tvoří jej tři budovy. Vedle pálenice a sklepa je tu expedice, sklad, bylinkárium, archív, degustační místnost, kvasírna a sušárna ovoce a bylin. Stavět jsme začali v roce 1992 a poslední část, přístavba s rozšířenou pálenicí a skladem, byla dostavena v roce 2016.
Stránka 2 z 2 - 21 položek celkem