Zweigeltrebe
Odrůda vznikla křížením Frankovky a Svatovavřineckého v roce 1922. Pochází z Rakouska, kde na ní můžeme narazit pod názvem Rotburger. Má bujný růst, dobrou odolnost proti mrazům. Sklizeň je pravidelná s bohatou úrodou, proto potřebuje opatrné zacházení a dobrou výživu. Keř připomíná spíše Frankovku. Při nižším zatížení keřů však může dosahovat vysokých vyzrálostí až v kategoriích pozdní sběr. Zraje však pomaleji a vyzrává ve víno velmi jemné, harmonické, pevné, odrůdově typické a ve své podstatě velmi dobře pitelné a hodí se do směsí s ostatními červenými víny. V prvním roce jsou vína hrubší, ale po zrání se zharmonizují. Barva je temně červená. Vůně se podobá Svatovavřineckému s jemnějším tónem. Doporučuje se podávat k jemně kořeněným masům, k bažantu nebo koroptvi, biftekům i těstovinám, ale také k jemným tvrdým sýrům.
Nejprodávanější
chuť je středně plná, animálně ovocná s jemnou adstringencí a příchutí po zralých višních, trnkách a stopou máty, dochuť je delší vyzrálá animálně...