Sherry Solera Especial Fines Old Oloroso aged 15 Years 0,5l (sladké)

Kód: PV102445
953 Kč 788 Kč bez DPH 1 906 Kč / 1 l
Na objednávku do 5 dnů

Sherry Solera Especial Fines Old Oloroso aged 15 Years 0,5l (sladké). Víno s jemnou, teplou, kořeněnou vůni s tóny sušených ořechů. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Víno má jemnou, teplou, kořeněnou vůni s tóny sušených ořechů. Dobře vyvážená chuť s plným tělem, příjemnou kyselinou a sladkostí v dlouhém závěru. Oloroso je vzácné sherry, řadící se mezi nejelegantnější a nejúspěšnější vína z Jerezu. Toto výjimečné víno ztělesňuje dlouhou tradici a zkušenosti značky Williams & Humbert. Zraje minimálně 15 let.

Odrůda: Palomino, Pedro Ximénez
Země původu: Španělsko
Obsah alkoholu: 20,5%
Obsah cukru: Polosladké
Konzumace: Ihned
Dekantace: NE
Složení: obsahuje siřičitany 

Doplňkové parametry

Kategorie: Víno
Portské vína: Portské víno
Vína podle barvy: Červená vína
Vína podle Země: Španělská
Vinařská oblast: Jerez

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Historie a sláva sherry začíná příchodem Maurů a jejich vynálezu – destilačního přístroje, kterým spotřebovávali přebytky ze sklizní, jenž pak následně přidávali do nových vín. Díky šťastné souhře přírodních podmínek v tomto nejjižnějším cípu Španělska vzniklo unikátní dolihované víno, které se společně s portským dělí o nejvyšší stupínek obliby v této kategorii.

Vděčí za to také siru Francisu Drakeovi, který přivezl zpět do Anglie 2 900 sudů sherry jako válečnou kořist a nevědomky tak Španělům zajistil největší odbytiště tohoto vína. Pro výrobu jsou povoleny pouze tři odrůdy: Palomino, Pedro Ximenez a Moscatel Fino. Princip výroby spočívá v působení kvasinkového povlaku (flor) na hladině vína v nedolitých sudech, který vínu dodá specifické vlastnosti, vůni a chuť. Pokud je flor dostatečný, vzniká nejžádanější a nejlepší typ sherry Fino.

Dalšími druhy jsou Amontillado, Oloroso nebo Cream. Všechna vína se nechají prokvasit na suchá, poté se dolihují vinným destilátem na úroveň 15-20%, a následně dle požadavků doslazují zhuštěným neprokvašeným moštem. Nakonec se využitím systému Soleras, což je sestupné míchání vín z různě starých sudů, dosáhne shodných vlastností nového sherry.

Pedro Ximenéz

Odrůda Pedro Ximenéz (čti chimenés), též známá pod zkratkou PX, je pěstovaná v centrální částí Španělska a používá se na výrobu sladkých, fortifikovaných vín nebo na výrobu brandy. Legenda praví, že odrůdu přivezl námořník španělského královského loďstva Pedro Ximenéz z Kanárských ostrovů do rodného Španělska. Zjistil, že se jí na horké půdě nedaleko Jerezu daří mnohem lépe než v její domovině. Po několika úspěšných prvních sklizních se mu dostalo cti, aby představil své sladké tmavé víno samotnému králi. Ten jím byl upřímně nadšen, protože v té době málokterá odrůda dozrávala do takové sladkosti. Na králův dotaz, jak se odrůda jmenuje, odvážný námořník pravil Pedro Ximenéz. Během dalších 100 let se vinohrady s touto odrůdou značně rozšířily a věhlas odrůdy se posunul i za hranice Španělska. Dnes ji můžeme nalézt nejen na Kanárských ostrovech, ale i v USA, Argentině, Austrálii a Chile.


Všude se používá na výrobu typicky hutných, tmavých a sladkých vín s charakteristickým aroma třtinového cukru, doplněné tóny kávy, mléčné čokolády a kandovaného ovoce. PX má velký potenciál ke zrání - čím déle víno leží na sudu, tím dostaneme extraktivnější, delikátnější a harmoničtější víno.

Brandy de Jerez

Slavná a pravděpodobně nejstarší vinná pálenka v Evropě. Víno z odrůd Airen a Palomino pro výrobu brandy pochází z vybraných oblastí. Při jednoduché destilaci se používá pouze střední část a ze 6-7 litrů vína se vyrobí jeden litr surového brandy zvaného „holanda". Následně dozrává v dubových sudech o obsahu 516 litrů („botas"), již použitých pro výrobu sherry. Stejně jako u sherry je používán systém Soleras a Criaderas.

Finální kvalita závisí na délce zrání apodle oficiálního institutu Consejo Regulador de la Denominacion brandy de Jerez se rozlišuje na 3 kategorie: Solera - zraje více než 6 měsíců, jantarová barva, obsah aromatických součástí je vyšší než 200 mg/l čistého alkoholu. Solera Reserva - zraje více než 12 měsíců, obsah aromatických součástí je vyšší než 250 mg/l čistého alkoholu. Solera Grand Reserva - dle zákona zraje více než 3 roky (téměř vždy je to více, často 8-15 let), obsah aromatických součástí je vyšší než 300 mg/l čistého alkoholu. Lze srovnávat s koňaky v kategorii X.O.

Pití Brandy de Jerez

Brandy de Jerez je mírně řečeno „silným mužským brandy" a s jemným doutníkem je opravdovým zážitkem. Skvělý digestiv, který se vyrovná nejslavnějším francouzským brandy. Mladší brandy Solera můžeme vychutnat s ledem nebo jako součást míchaných nápojů.

Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.