Sherry Don Zoilo Pedro Ximenez 15 Years Old 18% 0,75l
Kód: PV89437Související produkty
Detailní popis produktu
Víno má velmi tmavou až mahagonovou olejnatou barvu. Silná, hutná a delikátní vůně s tóny rozinek, mandlí, hořké čokolády a sušených fíků. Chuť je vysoce koncentrovaná, sladká, plná a harmonická. Extrémně dlouhý závěr je podpořen tóny medu, karamelu, pražených mandlí a kávy.Velmi hezký zástupce víceletého sherry z jedné odrůdy.Všechny hrozny nejprve vysychají po dobu 15 dnů na slunci a poté se lisují. Zraje systémem Criaderas y Soleras minimálně 12 let.
Vlastnosti vína
Typ: | Portské a Sherry |
---|---|
Odrůda: | Sherry |
Obsah alkoholu : | 18 % |
Objem : | 0,70 L |
Konzumace : |
Druh vína : | Sladké |
---|---|
Složení : | obsahuje siřičitany, neobsahuje jiné alergeny (mléko, vejce) i když je láhev označena starou verzí štítku (kde se tento údaj původně uváděl) |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie a sláva sherry začíná příchodem Maurů a jejich vynálezu – destilačního přístroje, kterým spotřebovávali přebytky ze sklizní, jenž pak následně přidávali do nových vín. Díky šťastné souhře přírodních podmínek v tomto nejjižnějším cípu Španělska vzniklo unikátní dolihované víno, které se společně s portským dělí o nejvyšší stupínek obliby v této kategorii.
Vděčí za to také siru Francisu Drakeovi, který přivezl zpět do Anglie 2 900 sudů sherry jako válečnou kořist a nevědomky tak Španělům zajistil největší odbytiště tohoto vína. Pro výrobu jsou povoleny pouze tři odrůdy: Palomino, Pedro Ximenez a Moscatel Fino. Princip výroby spočívá v působení kvasinkového povlaku (flor) na hladině vína v nedolitých sudech, který vínu dodá specifické vlastnosti, vůni a chuť. Pokud je flor dostatečný, vzniká nejžádanější a nejlepší typ sherry Fino.
Dalšími druhy jsou Amontillado, Oloroso nebo Cream. Všechna vína se nechají prokvasit na suchá, poté se dolihují vinným destilátem na úroveň 15-20%, a následně dle požadavků doslazují zhuštěným neprokvašeným moštem. Nakonec se využitím systému Soleras, což je sestupné míchání vín z různě starých sudů, dosáhne shodných vlastností nového sherry.
Pedro Ximenéz
Odrůda Pedro Ximenéz (čti chimenés), též známá pod zkratkou PX, je pěstovaná v centrální částí Španělska a používá se na výrobu sladkých, fortifikovaných vín nebo na výrobu brandy. Legenda praví, že odrůdu přivezl námořník španělského královského loďstva Pedro Ximenéz z Kanárských ostrovů do rodného Španělska. Zjistil, že se jí na horké půdě nedaleko Jerezu daří mnohem lépe než v její domovině. Po několika úspěšných prvních sklizních se mu dostalo cti, aby představil své sladké tmavé víno samotnému králi. Ten jím byl upřímně nadšen, protože v té době málokterá odrůda dozrávala do takové sladkosti. Na králův dotaz, jak se odrůda jmenuje, odvážný námořník pravil Pedro Ximenéz. Během dalších 100 let se vinohrady s touto odrůdou značně rozšířily a věhlas odrůdy se posunul i za hranice Španělska. Dnes ji můžeme nalézt nejen na Kanárských ostrovech, ale i v USA, Argentině, Austrálii a Chile.
Všude se používá na výrobu typicky hutných, tmavých a sladkých vín s charakteristickým aroma třtinového cukru, doplněné tóny kávy, mléčné čokolády a kandovaného ovoce. PX má velký potenciál ke zrání - čím déle víno leží na sudu, tím dostaneme extraktivnější, delikátnější a harmoničtější víno.
Brandy de Jerez
Slavná a pravděpodobně nejstarší vinná pálenka v Evropě. Víno z odrůd Airen a Palomino pro výrobu brandy pochází z vybraných oblastí. Při jednoduché destilaci se používá pouze střední část a ze 6-7 litrů vína se vyrobí jeden litr surového brandy zvaného „holanda". Následně dozrává v dubových sudech o obsahu 516 litrů („botas"), již použitých pro výrobu sherry. Stejně jako u sherry je používán systém Soleras a Criaderas.
Finální kvalita závisí na délce zrání apodle oficiálního institutu Consejo Regulador de la Denominacion brandy de Jerez se rozlišuje na 3 kategorie: Solera - zraje více než 6 měsíců, jantarová barva, obsah aromatických součástí je vyšší než 200 mg/l čistého alkoholu. Solera Reserva - zraje více než 12 měsíců, obsah aromatických součástí je vyšší než 250 mg/l čistého alkoholu. Solera Grand Reserva - dle zákona zraje více než 3 roky (téměř vždy je to více, často 8-15 let), obsah aromatických součástí je vyšší než 300 mg/l čistého alkoholu. Lze srovnávat s koňaky v kategorii X.O.
Pití Brandy de Jerez
Brandy de Jerez je mírně řečeno „silným mužským brandy" a s jemným doutníkem je opravdovým zážitkem. Skvělý digestiv, který se vyrovná nejslavnějším francouzským brandy. Mladší brandy Solera můžeme vychutnat s ledem nebo jako součást míchaných nápojů.