Kellerei Terlan Weissburgunder DOC 0,75l
Kód: VI89114Související produkty
Detailní popis produktu
Svěží vůně s tóny rozkvetlé jarní louky, listového pečiva a zralých hrušek. Elegantní, suché a minerální víno s čistou chutí, která dobře vystihuje terroir severní Itálie.Středně plné a odrůdově charakteristické víno je příjemnou vstupenkou k poznání regionu Alto Adige a potěší každého sommeliera.Po fermentaci v nerezových tancích zraje 5–7 měsíců na kvasných kalech.
Původ vína
Země původu: | Italská vína |
---|---|
Vinařská oblast: | Trentino-Alto Adige DOC |
Vinařství: | Kellerei Terlan |
Vlastnosti vína
Typ: | Bílé víno |
---|---|
Odrůda: | Pinot Blanc (Rulandské bílé) |
Klasifikace: | DOC (Italská klasifikace) |
Obsah alkoholu : | 13 % |
Ročník : | |
Objem : | 0,75 L |
Konzumace : | po 1. roce |
Archivace : | 2-4 roky |
---|---|
Druh vína : | Suché |
Počet v kartonu : | 6 ks |
Složení : | obsahuje siřičitany, neobsahuje jiné alergeny (mléko, vejce) i když je láhev označena starou verzí štítku (kde se tento údaj původně uváděl) |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Terlan bylo založeno v roce 1893 jako jedno z prvních vinařských družstev v jižním Tyrolsku. Dnes Terlan s přibližně 100 členy obdělává 150 ha vinic s roční produkcí cca 1,2 milionu láhví. Terlan se ve výrobě nesoustředí na množství, ale především na kvalitu. Všechna vína (50% bílá a 50% červená) jsou produkována v kategorii DOC/DOP.
Vinice se nacházejí na úpatí hory Tschöggel, kde jsou ideální klimatické podmínky. Struktura podloží vinic akumuluje teplo a pórovitá vrchní
vrstva zase dostatečně odvádí vodu. Většina vinic je orientována na jih, což zaručuje dostatečný přísun slunečního záření. Hotová vína dozrávají v moderních sklepích s přísně kontrolovanými podmínkami. Ve sklepích Terlanu je dnes uloženo velké množství vín od roku 1955 až do současnosti. Tato unikátní sbírka je důkazem, že vína jsou zde vyráběna s důrazem na harmonii, kterou díky delšímu zrání získávají.
Terlan - výrobce raritních vín
Celý vinařský svět každoročně nedočkavě čeká, jaké raritní víno Terlan vyrobí. Jaká odrůda to bude tentokrát? Ještě důležitější je obvykle
otázka, jak dlouho dané víno zrálo na kvasných kalech. Odpověď souvisí s technologií výroby a délkou staření, použitých pro výrobu rarit z Terlanu - metoda nazvaná „Stocker".
Stockerova metoda
Všechno to začalo, když se bývalý winemaker Ter lanu Sebastian Stocker rozhodl použít francouzský model výroby a nechat vína zrát delší
dobu na kvasných kalech. Výroba začíná ročním zráním v dřevěných sudech. Poté je víno přemístěno do nerezových tanků o objemu 2 500
litrů, kde následně zraje dalších 10 až 30 let. Tím víno získává komplexní strukturu a bohaté aroma. Ve chvíli, kdy je víno dostatečně harmonické a má jemnou strukturu, se lahvuje.
V lahvi zraje dalších 4 až 5 let, kdy je víno připraveno k pití. Dnes se tato raritní vína vyrábějí pouze ve výjimečných ročnících - v současné
době se vyrábí patnáct ročníků vín z odrůd Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon Blanc a Cuvée Terlano. Nejstarším ročníkem, který můžete
ve zdejších sklepích najít je rok 1979. Každý rok se v Terlanu takto vyrobí pouze 3330 raritních vín.