Slovník pojmů, Strana 2
A B C Č F G J K L M N P R S T V Z
Pálava
Vyšlechtěna ve Velkých Pavlovicích, do státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1977. Zabírá cca 0.6 % celkové plochy českých vinic. Vznikla zkřížením odrůd Tramín a Müller-Thurgau. Hrozny se svou barvou podobají spíše Tramínu, ale mají více…
Rioja
Vína ze španělské oblasti Rioja vděčí za svou celosvětovou slávu mimo jiné i škůdci zvanému mšička révokaz. Když tento vinaři nenáviděný hmyz zničil v polovině devatenáctého století vinice v Bordeaux a Burgundsku, vydali se tamní pěstitelé zakládat…
Rulandské bílé
Pěstování této odrůdy má u nás již letitou tradici. Dřevo vyzrává dobře a mrazuodolnost je také dobrá. Hrozen má malý vzrůst, většinou je pevný u některých klonů rozvětvený. Odrůda se honosí řadou variant s různými vlastnostmi. Bobule mají jemnou…
Rulandské modré
Ve Francii je hlavní odrůdou dvou vinařských oblastí: Burgundska a Champagne. Keře jsou středního vzrůstu a vyznačují se dobrou odolností vůči mrazům. Při úměrné sklizni dosahují dobré cukernatosti. Kromě červených vín se z nich vyrábí i vína růžová.…
Rulandské šedé
Odrůda vznikla pupenovou mutací odrůdy Pinot noir a za svůj název vděčí obchodníkovi s vínem panu J. S. Rulandovi, který ji rozšiřoval ve Falci. Nicméně odrůda jako taková je známa velmi dlouho. Na naše území byla dovezena už v době Karla IV. spolu s…
Rum
Rum je líh vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny – melasy a cukrového sirupu. Destilát je čirá tekutina, která se nechává zrát v dubových sudech nebo jiných barelech (např. ocelových). Hlavní světová produkce rumu se nachází v okolí…
Ryzlink Rýnský
Ryzlink rýnský je zásadní odrůdou Německa, kde také pravděpodobně, křížením odrůd Heunisch a Tramín vznikl. K obci na Rýnu a místu, kde se nejvíce proslavil, odkazuje i jeho další pojmenování - Johannisberg. Jiné zase, Lipovina, se váže k typické…
Ryzlink vlašský
Vyznačuje se středním vzrůstem a středně hustým očistěním, dřevo vyzrává dobře a je dostatečně mrazuodolné. K rašení oček dochází zjara, a proto se vysazuje tam, kde je velké ohrožení v podobě jarních mrazíků. Hrozen je podlouhlý a má válcový tvar.…
Sangiovese
Modrá typická odrůda pro vína typu Chianti, která je rozšířená v různých kultivarech po celém Toskánsku. Kromě Chianti se z ní vyrábějí také vína Brunelo di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano či Carmignano. Odtud se dále rozšířila do Umbrie…
Sauvignon
Vznikl samovolným zkřížením odrůd Chenin blanc a Tramín. Původní domovinou Sauvignonu je jak jinak než Francie, konkrétně Bourdeux, kde se v oblasti Sauternes pěstuje společně s odrůdou Sémillon, kterou při přezrávání napadá plíseň šedá. Ta způsobí…
Sekt
Šumivé víno - nelze ho označit jako sekt a smí být vyráběn prvotním nebo druhotným kvašením vín za podmínky, že celkový obsah alkoholu kupáže použité k výrobě dosáhne nejméně 8,5 % objemových a přetlak v lahvi při teplotě 20 °C nejméně 0,3…
Sherry
Luxusní nápoj s názvem sherry je výhradním označením pro vína, která pocházejí ze španělské oblasti uvnitř trojúhelníku vymezeného městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Po prvním z nich dostal i jméno.…
Slivovice
Slivovice je pálenka vyrobená destilací zkvašených švestek nebo sliv. Její produkce je soustředěná ve střední a východní Evropě, zejména České rep., Slovensko, Polsko, Maďarsko, Bulharko, Rumunsko, Chorvatsko, Srbsko. Zde je také hojně vyráběna…
Sotol
Sotol je destilátem z divoce rostoucích agáve Dasylirion, která rostou v pouštních oblastech státu Chihuahua na severu Mexika. Při výrobě Sotolu Hacienda de Chihuahua se pro kvašení používají stejné kvasnice, jaké jsou užívány pro kvašení…
Svatovavřinecké
Pochází z Francie, kde se označuje jako Saint Laurent a pěstuje se především v Alsasku. Je bujného růstu, suchovzdorná, středně mrazuodolná. Mívá větší množství kyselin a nejvíce používá se do kupáží k výrobě známkových vín, kde jsou vítané při…
Sylvánské
Slabší růst s hustým olistěním. Dřevo špatně vyzrává a mrazuodolnost je nízká. Hrozny bývají hustého charakteru, mají střední až větší zelené bobule a jsou velmi chutné k jídlu. Období sklizně nastává na přelomu září a října. Vůně bývá jemně…
Syrah
Syrah (Shiraz, Hermitage, Candive), klasická modrá vinná odrůda, rostoucí na řece Rhôně. Syrah je jedinou odrůdou povolenou pro severní vína z oblasti Rhôny (Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Côte Rôtie, Cornas). Tato odrůda poskytuje velká,…
Tempranillo
Klasická španělská červená odrůda, která má až černé hrozny. Tempranillo vychází ze španělského „temprano“, tedy „brzký či ranný“, protože hrozny této odrůdy dozrávají mnohem dříve než u ostatních červených odrůd. Domovinou pro Tempranillo se stala…
Tequila
To co je pro Moraváka slivovice, Řeka ouzo či Itala grappa , je pro Mexičana tequila. Oproti jmenovaným však obliba této pálenky dávno překonala pomyslné hranice své rodné země a dnes patří k nejvíce expandujícím lihovinám vůbec. Posledních 15 let…
Tramín
Stará odrůda pěstovaná již starými Římany pod názvem Vitis aminea. Roste středně a olistění je husté. Potřebuje důkladné ošetření listové plochy podlomem a vylamováním fazochů, aby mohlo světlo pronikat i do letorostů a zvýšila se plodnost. Sklizně…
Veltlínské zelené
Pochází zřejmě z Rakouska. Přesný původ není znám, ale pravděpodobně jednou z mateřských odrůd byl tramín. Ostatně v Rakousku, kde se vinařství vydalo zcela odlišnou cestou a období levných nekvalitních vín se mu vyhnulo, patří veltlínské zelené -…
Vermentino
Bílá, původem italská odrůda, která se nejvíce pěstuje v jižní Itálii a na Sicílii. Široká paleta chutí této lokální odrůdy sahá od jemných minerálních tónů až po vyzrálé tropické ovoce. Není vhodná na archivaci.
VOC
Uvádět na trh vína podle této certifikace mohou čeští vinaři od novelizace vinařského zákona (321/2004). Můžeme se tak přiblížit vinařským velmocím jako jsou Španělsko, Francie a Itálie, které již podobnou certifikaci uplatňují léta. Toto právo…
Vodka
Vodka je jeden z nejpopulárnějších destilátů. Je to čirá tekutina, bez typického aroma či chuti. Vyrábí se z kvasící substance jako jsou brambory, zrno(rýže, obilí), sirup z cukrové řepy. Vodka obsahuje obvykle okolo 30% až 50% obj. alkoholu.…
Zemské
Kategorie vín stolních. Na etiketě smí mít uvedenou odrůdu pouze tehdy, je-li ve víně zastoupena minimálně 85 % podílem. Je-lí víno získáno z více odrůd, pak na jeho etiketě smí být vyjmenovány pouze tři, a to za předpokladu, že jsou ve víně…