Slivovice
Slivovice je pálenka vyrobená destilací zkvašených švestek nebo sliv. Její produkce je soustředěná ve střední a východní Evropě, zejména České rep., Slovensko, Polsko, Maďarsko, Bulharko, Rumunsko, Chorvatsko, Srbsko. Zde je také hojně vyráběna podomácku. Slivovice se také vyrábí i ve Švýcarsku, Francii, USA a Kanadě, avšak zde jsou označovány jiným jménem – jako švestkové brandy, Pflümli, nebo eau de vie.
Švestky i s jádry se nejprve rozmačkají a slisují, poté se přidá škrob a cukr. Takto vzniklá břečka se nechá zkvasit minimálně 6 týdnů. Po destilaci je líh hrubý, doporučuje se nechat odležet, nebo vyzrát v sudech. Slivovice získává chuť především z jader, které obsahují značné množství amygdalinu (přírodní glykosid, vyskytující se v mandlích).