Ryzlink Rýnský

Ryzlink rýnský je zásadní odrůdou Německa, kde také pravděpodobně, křížením odrůd Heunisch a Tramín vznikl. K obci na Rýnu a místu, kde se nejvíce proslavil, odkazuje i jeho další pojmenování - Johannisberg. Jiné zase, Lipovina, se váže k typické vůni po lipovém květu.


Ryzlink rýnský v míře nebývalé reflektuje místo původu a právě schopnost jej ve vůni a chuti odrážet, ať už jde o příkré břidlicové svahy na řece Mosele, žulové a sprašové terasy ve Wachau či vinice v Columbia Valley amerického státu Washington, je jedním z jeho zásadních znaků.


Tím dalším je výrazná aromatika a také schopnost kvalitních ryzlinků vyzrávat i mnoho let a v čase získávat na zajímavosti. Potkat se tak můžete s ryzlinky plnými vůní ovocných (broskev, nezralé jablko, citronová kůra, meruňka...), květinových a minerálních přes kořenité a zemité až po tóny kouřové, medové či - především pro starší vína specifickou - vůni petroleje.


Na schopnosti dlouhé roky zrát v lahvi se podílí pro ryzlink typická výraznější kyselina a schopnost hroznů si tuto kyselinu udržet i do pozdní sklizně. To umožňuje připravovat nejen lehká svěží vína, ale i vyvážená hutnější sladká vína a také výborné sekty.


Díky široké škále variant jde s ryzlinkem v gastronomii pracovat od předkrmu po dezerty. Kyselina ale není ryzlinku jen ku prospěchu, kyselost je zároveň asi nejčastěji uváděným důvodem, proč mnoho zákazníků tuto odrůdu odmítá.

Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.