Ryzlink Rýnský
Ryzlink rýnský je zásadní odrůdou Německa, kde také pravděpodobně, křížením odrůd Heunisch a Tramín vznikl. K obci na Rýnu a místu, kde se nejvíce proslavil, odkazuje i jeho další pojmenování - Johannisberg. Jiné zase, Lipovina, se váže k typické vůni po lipovém květu.
Ryzlink rýnský v míře nebývalé reflektuje místo původu a právě schopnost jej ve vůni a chuti odrážet, ať už jde o příkré břidlicové svahy na řece Mosele, žulové a sprašové terasy ve Wachau či vinice v Columbia Valley amerického státu Washington, je jedním z jeho zásadních znaků.
Tím dalším je výrazná aromatika a také schopnost kvalitních ryzlinků vyzrávat i mnoho let a v čase získávat na zajímavosti. Potkat se tak můžete s ryzlinky plnými vůní ovocných (broskev, nezralé jablko, citronová kůra, meruňka...), květinových a minerálních přes kořenité a zemité až po tóny kouřové, medové či - především pro starší vína specifickou - vůni petroleje.
Na schopnosti dlouhé roky zrát v lahvi se podílí pro ryzlink typická výraznější kyselina a schopnost hroznů si tuto kyselinu udržet i do pozdní sklizně. To umožňuje připravovat nejen lehká svěží vína, ale i vyvážená hutnější sladká vína a také výborné sekty.
Díky široké škále variant jde s ryzlinkem v gastronomii pracovat od předkrmu po dezerty. Kyselina ale není ryzlinku jen ku prospěchu, kyselost je zároveň asi nejčastěji uváděným důvodem, proč mnoho zákazníků tuto odrůdu odmítá.