Rulandské bílé
Pěstování této odrůdy má u nás již letitou tradici. Dřevo vyzrává dobře a mrazuodolnost je také dobrá. Hrozen má malý vzrůst, většinou je pevný u některých klonů rozvětvený. Odrůda se honosí řadou variant s různými vlastnostmi. Bobule mají jemnou slupku a jsou hodně náchylné na hnilobu. Koncem října se v důsledku intenzivní asimilace zvyšuje množství cukru, které umožňuje vyrábět pozdní sběry a výběry. Po dosažení láhvové zralosti je možno zařadit je mezi vína o vysoké jakosti. Na světovém trhu se pak jejich cena pohybuje hodně vysoko. Víno má žlutou barvu, vůně neutrální i mandlová, u vyzrálého vína chlebnatá. U mladého vína možná tvrdá kyselost. Vhodné podávat k nepříliš výrazné úpravě hovězího a vepřového masa. Vyzrálé víno pak k divočině. K výraznějším paštikám a k uzenému masu. K měkkým sýrům s bílou plísní.