Rioja
Vína ze španělské oblasti Rioja vděčí za svou celosvětovou slávu mimo jiné i škůdci zvanému mšička révokaz. Když tento vinaři nenáviděný hmyz zničil v polovině devatenáctého století vinice v Bordeaux a Burgundsku, vydali se tamní pěstitelé zakládat nová vinařství právě sem, na severovýchod Španělska. Jejich metody, zejména užití nových dubových sudů typu barrique, výrazně zlepšily kvalitu místních vín a nastartovaly cestu k nesmrtelné slávě regionu.
Historie pěstování vín, která jsou obvykle hutná, plná a výrazná, je přitom v oblasti Rioja mnohem starší. Vinná réva se zde pěstovala už od druhého století před Kristem, kdy se do oblasti dostali Římané se svými legiemi.
Vína se zde produkují převážně červená, a to z nejtypičtějších španělských odrůd, jež najdeme ve většině regionů. Nejrozšířenější z nich je Tempranillo, které dodává vínům plnost a především dlouhověkost - díky nízkému obsahu oxidačních látek stárne víno velmi pomalu.
Další významnou odrůdou je Garnacha, která se přidává do směsí vín pro svou plnost, hrubost a někdy výraznější alkohol. Pokud je zpracována samostatně, může dosáhnout až neuvěřitelných 16 % alkoholu. Pro svěžest a aroma se zas užívá odrůda Graciano a pro vylepšení barvy a tříslovin Mazuelo. Ne vždy je víno z oblasti Rioja smícháno ze všech povolených odrůd, ale můžete si být jisti, že základem bude vždy Tempranillo.
V tomto regionu najdete samozřejmě i bílá vína. Ta ovšem nejsou ve světě tolik známá a jejich podíl na celkovém objemu vyrobených vín není příliš velký. Mezi typické odrůdy patří Viura a Malvasia. Bílá vína jsou většinou lehká, svěží, s nepříliš výraznou kyselinkou a jsou určena k rychlé spotřebě.
Oblast Rioja je rozdělena na tři menší celky - Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Většina vinařů vlastní vinice ve více oblastech, protože každá část nabízí trochu odlišné podmínky a vína jsou pak většinou směsí z různých částí Riojy.