Muller Thurgau
Müller Thurgau patří mezi mladší odrůdy, vyšlechtil ji v roce 1882 profesor Herrmann Müller ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu v Německu, kde v té době působil. Bohužel za jeho života nedošla odrůda uznání. O její rozšíření se postaral až jeho kolega Heinrich Schellenberg, kterého zaujal právě semenáč vypěstovaný pod číslem 58 a který se stal základem této nové odrůdy.
Název samotný pak byl složen ze jména profesora Müllera a názvu švýcarského kantonu, odkud pocházel - Thurgau. Původně se pěstitelé domnívali, že odrůda je křížencem Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného. Až ve dvacátém století se genovou analýzou prokázalo křížení Ryzlinku s Madlenkou královskou. Müller Thurgau velmi rychle stoupal v oblibě a záhy se rozšířil do celé střední a východní Evropy.
Dnešní gastronomie umí s touto odrůdou velmi dobře pracovat. Pokud je Müller spíše šťavnatý, svěží až lehce kousavý, pak se velmi dobře hodí jako aperitiv nebo k nějakému lehčímu salátu. Jestliže ale hrozny zůstaly ve vinohradu o něco déle a víno je více zakulacené, s příjemně ovocným projevem, pak se dobře kombinuje s drůbeží v nepříliš kořeněných úpravách nebo s hutnějšími zeleninovými saláty. V případě, že je víno s nasládlým projevem, potom se dobře kombinuje i s kořeněnými pokrmy z drůbežího masa. Velmi vhodné je také k tvrdším sýrům.