Grappa

Grappa je italská brandy tradičně vyrobená z vinných výlisků. Obsahuje mezi 37,5 a 60  % obj. alkohou. Chuť grappy, stejně jako vína, je založena na typu a kvalitě vína a specifikách destilačního procesu. Tento destilát je většinou čirý, což naznačuje to, že již dále nezraje. Některé grappy si mohou uchovat velmi mdlý náznak původního vinného výlisku. Nyní se začíná častěji objevovat i letitá grappa, která má žlutou barvu a můžeme se setkat i s grappou označenou jako prima una, která se vyrábí s celými hrozny. Grappa se obvykle skladuje šest měsíců ve skleněných lahvích předtím, než je distribuována.  Mezi nejznámější producenty grappy patří Nonino, Berta, Sibona, Nardini, Jacopo Poli, Brotto, Domenis a  Bepi Tosolini. Existuje ještě mnoho menších lokálních výrobců grappy, které mají také zřetelný charakter.

 

Historie grappy

 

Tento nápoj vznikl ve středověku v severoitalském městě Bassano del Grappa. Původně se vyráběla, aby se spotřeboval odpad, který vznikl na konci vinařské sezóny. Silný drink vyrobený ze všeho, co bylo dostupné, pomáhal farmářům přečkat dlouhé zimy, nebyl však moch chutný. Grappa představovala drink chudých farmářů a dělníků až do šedesátých let 20. století. V tomto období se kvalita výroby grappy a použitých vinných výlisků velmi zlepšila. Začaly se vyrábět tzv. „monovitigno“ grappy, které byly vyrobeny z jednoho druhu vína.

 

Servírování grappy

 

Po generace Italové pijí tento drink jako digestiv po masitém jídle, nebo ho přidávají do ranní kávy, aby ji „opravili“. Grappa se tradičně servíruje vychlazená v malá sklenici, ve které se nechá vířit, aby se rozvinula její vůně. Popíjí se po malých douškách.

Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.