Calvados
Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného moštu, někdy i hrušek. Po destilaci nápoj zraje v dubových sudech, a to minimálně dva roky.
V průběhu Francouzské revoluce byla z části původní provincie Normandie založena oblast Calvados (1870), a ta dala jméno i slavné pálence.
A kde se bere ta zvláštní chuť francouzského Calvadosu? Specifickou chuť má francouzský Calvados prý díky místní půdě. Podloží obsahuje několikacentimetrovou vrstvu říčního bahna, které v kombinaci s břidlicí a křemenem ovlivňuje chuť nejprve jablek a potažmo i calvadosu. Jablka jsou navíc z vybraných odrůd, jejichž zvláštností je bohatý obsah taninů, které jsou důležité pro udržení aromatických látek.
JAK ČÍST ETIKETU
Calvados je vždy směsí. Roky uvedené na etiketě lahve udávají stáří nejmladší složky. Takže například dvacetiletý calvados může obsahovat starší i třicetileté brandy.
Nápis Fine nebo V.S. (Very Special), ale také slovní spojení či vyobrazení tří hvězd nebo tří jablek informují o tom, že calvados zrál nejméně dva roky v dubových sudech.
Nápis Old nebo Reserve mají na sobě lahve s calvadosem, který zrál tři roky v dubových sudech.
Starší, nejméně čtyřletý calvados nese označení V.O. (Very Old), Old Reserve nebo V.S.O.P. (Very Superior Old Pale).
Šest let i více zraje pak v dubových sudech calvados, na jehož etiketě najdete nápis Extra, X.O., Napoleon, Hors dage nebo Very Old Reserve.
Tzv. Millésimes neboli letopočet udává rok sklizně. Negarantuje délku zrání, pokud však není uvedena. (Zdroj: calvados-boulard.com)
Jak správně calvados degustovat? Pokud si opravdu chceme calvados užít a vychutnat, pak ho podáváme při pokojové teplotě. Servírujeme většinou do koňakových sklenic, které mají také pokojovou teplotu, rozhodně je nezahřívejte. Barva destilátu by měla být hnědozlatá s jantarovými odlesky, čím bude calvados starší, tím bude barva tmavší.