Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon, dnes jedna z nejmódnějších modrých odrůd, vznikl kdysi dávno, pravděpodobně ve Francii, samovolným opylením prapůvodní odrůdy Cabernet Franc odrůdou Sauvignon.
Znám už byl zřejmě za dob starých Římanů, ale o jeho největší rozmach v historii se zasloužil právě ve Francii kardinál Richelieu, který nechal vysázet velké vinice s cabernetem v oblasti Bordeaux. Díky tomu je dnes spolu s odrůdou Merlot základem světového věhlasu vín z Bordeaux.
Z Francie pronikl postupně cabernet sauvignon do ostatních zemí. Dnes je jím na celém světě osázeno asi 140 tisíc hektarů vinic, což z něj dělá sedmou nejrozšířenější odrůdu. Je náročnější na podmínky pěstování, potřebuje hodně sluníčka, dobrou půdu, velmi dobře odolává suchu, a proto se rozšířil i do teplých krajů - například do Afriky nebo Austrálie. V českých a moravských podmínkách obvykle cabernet dozrává hodně pozdě, nejdřív v polovině měsíce října.
Charakteristickým projevem cabernetů je v dobrých ročnících příjemná kořenitost a pikantnost. Vína jsou to plná, s příjemnou tříslovinou a mohou i po nějakou dobu dále vyzrávat v lahvích. Pokud není ročník hodně teplý, pak mají naše cabernety světlejší barvu, v chuti jsou ostřejší a nepříliš harmonické. V takovém případě by vinař udělal nejlépe, kdyby vyrobil ve slabším ročníku víno růžové. Dočká se pak krásné malinové barvy a nádechu lesního ovoce.
Tradiční zemí pro výrobu excelentních cabernetů sauvignon je tedy Francie, zejména oblast kolem řeky Girondy v Bordeaux. Zde se obvykle produkují jedny z nejlepších, ale také nejdražších vín světa. Mnozí z vás jistě už někdy zaslechli alespoň některé názvy slavných vín, jakými jsou třeba Château Margaux, Château Mouton Rothschild nebo Château Latour.