Slovník pojmů
A B C Č F G J K L M N P R S T V Z
Absinth
Absinth je tradičně destilovaný nápoj s vysokým podílem alkoholu (45%-75% ). Jeho charakteristická zelená barva mu vysloužila přezdívku „zelená víla“, i když může být i jinak zbarvený. Díky bylině Pelyněku Pravém (Artemisia absinthium) má typickou…
André
Vznikla u nás zkřížením stejných odrůd jako u Zweigeltrebe. Vyznačuje se vysokou odolností proti mrazům. Má ale slabý růst a bohatou plodnost, proto potřebuje opatrné zacházení kombinované s dobrou výživou. Jsou vhodná k archivaci, zmírní se tím…
Aurelius
Tato odrůda vznikla křížením Neuburského a Ryzlinku rýnského v šlechtitelské stanici Perné u Mikulova. Je vhodná do všech vinařských oblastí. Vyznačuje se dobrou mrazuodolností. V roce 2004 byla vysázena na 0,25 % plochy všech vinic v ČR. Vzhledem k…
Barbera
Barbera je odrůda, která byla v roce 2000 třetí nejpoužívanější v Itálii.Barberu najdeme v různých italských regionech,je geneticky podobná francouzské odrůdě Mourvédre.Slavná je díky DOCG apelaci Barbera d´Asti v regionu Piemonte, vína jsou zde…
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon, dnes jedna z nejmódnějších modrých odrůd, vznikl kdysi dávno, pravděpodobně ve Francii, samovolným opylením prapůvodní odrůdy Cabernet Franc odrůdou Sauvignon.Znám už byl zřejmě za dob starých Římanů, ale o jeho největší rozmach v…
Cachaca
Cachaça je brazilský národní alkoholický nápoj. K jeho výrobě se používá zelená cukrová třtina, která se nejprve lisuje, poté se nechá kvasit a nakonec se břečka destiluje. Podle toho, jestli se nechá líh vyzrát v sudech, je cachaça buď tmavá nebo…
Calvados
Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného moštu, někdy i hrušek. Po destilaci nápoj zraje v dubových sudech, a to minimálně dva roky. V průběhu Francouzské revoluce byla z části původní provincie…
Cognac
Historie Znalost destilace přivezli na Pyrenejský poloostrov Arabové koncem 8. století. Zde již zkušení vinaři v průběhu jednoho století začali vyrábět pomocí periodických destilačních přístrojů různé druhy brandy ze zkvašených hroznů a jiného…
Čaj
Čaj je nápoj připravený louhováním lístků z čajovníku v horké vodě. Nyní paří mezi největší producenty Čína, Indie, Srí Lanka, Keňa, Turecko, Indonésie, Vietnam, Japonsko. Slovo čaj pochází z výslovnosti čínského 茶 – čcha, v jiných jazycích se často…
Frankovka
Pěstování této modré odrůdy má v našich končinách letitou tradici. Nejpříznivější podmínky jsou ve velkopavlovické oblasti, nejvíce ji vyhovují štěrkovité půdy a záhřevné spraše. Má velkou perspektivu především kvůli bohatému růstu, dobré…
Gin
Gin je líh původem z Holandska. Jeho chuť pochází z jalovcových bobulí, k nim se přidává mnoho dalších bylin a koření např.: anýz, kořen a semena anděliky, kořen lékořice, skořice, koriandr, kůra skořicovníku, kořen kosatce, pomeranč, citrón. Díky…
Grappa
Grappa je italská brandy tradičně vyrobená z vinných výlisků. Obsahuje mezi 37,5 a 60 % obj. alkohou. Chuť grappy, stejně jako vína, je založena na typu a kvalitě vína a specifikách destilačního procesu. Tento destilát je většinou čirý, což…
Chablis
Jméno tomuto neslavnějšímu regionu na bílá vína dává městečko Chablis. Jedná se o samostatný region, který se rozkládá na ploše 15 x 20 km (4 800 hektarů vinic). Region se nachází v severní části Francie a po Champagne a Alsace patří mezi…
Chardonnay
Charakteristickou vlastností této odrůdy je lyrovitý tvar řapíkovitého výřezu listu, u něhož je vnitřní strana nervů ohraničujících lyru lysá, bez listové čepele. Sklizně jsou u nás menší než u Rulandského bílého, ale je výbornou surovinou pro výrobu…
Jakostní
V České republice se uplatňuje tzv. germánský systém značení vín, který využívá i Rakousko, Slovensko a samozřejmě Německo. Prvotním ukazatelem je vždy kvalita hroznů, resp. vyzrálost a odrůda. Až poté následuje oblast. Systém pak zařazuje vína do…
Káva
Káva byla známa již v 6. století př.n.l. v Etiopii a Arábii. Původ kávovníku byl dlouho nejasný, botanici se nejdříve mylně domnívali, že pochází z Arábie. Odtud se také vyvážela káva do Evropy. Arabové si drželi výhradní právo na pěstování…
Likér
Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy smetanou. Likéry většinou nejsou stařené po dlouhou dobu, ale mohou se při výrobě nějakou nechat odležet, aby se aromatické složky správně spojily.…
Malbec
Malbec, jinak známý jako Cot Noir, je červená extraktivní odrůda dodávající vínům tmavou až černou barvu, silné hroznové aroma a robustní tříslovinu. Její hrozny mají velmi tenkou slupku a k dosažení ideální zralosti potřebují mnohem více tepla a…
Merlot
Merlot vznikl ve Francii a geneticky je blízký odrůdě Cabernet Franc. Na rozdíl od cabernetů ale nemá tolik kořeněný projev.Svůj název získal nejspíš od ptáka kosa (francouzsky merle), který rád ozobává malé bobule z velkých hroznů merlotu ve…
Modrý Portugal
Tato málo mrazuodolná, ale poměrně suchovzdorná odrůda, se k nám rozšířila z Rakouska. Je náchylná na houbové choroby a velké hrozny často hnijí. Je charakteristická svým nenáročným požadavkům na půdu. Může se pěstovat stejně v půdách hlinitých jako…
Muller Thurgau
Müller Thurgau patří mezi mladší odrůdy, vyšlechtil ji v roce 1882 profesor Herrmann Müller ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu v Německu, kde v té době působil. Bohužel za jeho života nedošla odrůda uznání. O její rozšíření se…
Muškát Moravský
Odrůda vznikla ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích. Jedná se o křížence odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Keř má bujný růst hrozny jsou střední až velké. Období sklizně nastává v první polovině září, jedná se tedy o odrůdu ranou s muškátovou…
Nebbiolo
Jedna z nejlepších a zároveň nejzatracovanějších odrůd. Jejím domovem je Piemonte. Je základem proslulých vín Barolo, Barbaresco a Gattinara. Projev Nebbiola je elegantnější a mohutnější než u ostatních odrůd, s harmonickým souzněním vysokého…
Neronet
Odrůda byla vyšlechtěna v Lednici na Moravě. Červené barvivo má nejen ve slupce, ale i ve šťávě uvnitř bobulí. Vznikla zkšížením našich odrůd Svatovavřinecké a Portugalské modré, a odrůd francouzských Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon. Je…
Neuburské
Na Moravu se rozšířilo v druhé polovině 19. století z Rakouska. Růst je na vyšší úrovni a olistění bývá středně husté, dřevo vyzrává středně, snáší suché půdy. Pokud je olistění hodně bujné vzniká náchylnost na sprchávání hroznů, proto je vhodně…