Rulandské modré (Pinot Noir)
Ve Francii je hlavní odrůdou dvou vinařských oblastí: Burgundska a Champagne. Keře jsou středního vzrůstu a vyznačují se dobrou odolností vůči mrazům. Při úměrné sklizni dosahují dobré cukernatosti. Kromě červených vín se z nich vyrábí i vína růžová. V oblasti Champagne slouží i pro výrobu věhlasných šumivých vín, jehož základem jsou vína ze dvou až tří ročníků Chardonnay, jež dodávají směsi delikátnost a zároveň jemnost. Pro víno z odrůdy Rulandské modrě je typická světle granátová barva. Pokud se neplný pohár s tímto vínem nahne, má okraj zlatavě-cihlovou barvu. Pro servírování se používají velké „břichaté“ láhve, které se plní maximálně do čtvrtiny, aby se široká hladina mohla provzdušnit. Patří k jedněm z nejcenějších vín světa. Jakost vín z Burgunska nejde nijak eliminovat v důsledku silné závislosti na půdních podmínkách, ve Francii se tomu říká terroir. Pro jejich specifičnost se podávají samotná bez jídla. Jinak se doporučují ke kořeněnému masu, plněné drůbeži či pernaté zvěři. Vhodná jsou také k velkému spektru sýrů.