Dnes trochu změním pořadí informací v mojí recenzi a rovnou se vrhnu do podpalubí portfolia destilerie Ron Barcelo. Nebojte se, historické okénko a tipy na sourozence tohoto rumu, které stojí na kapitánském můstku, najdete níže. Ron Barceló Añejo pochází z Dominikánské republiky. Z osobní zkušenosti vim, že se tam na něho dá narazit v každé zapadlé sámošce hned vedle místního tradičního pečiva a podivných banánů. K fermentaci je použita čerstvá třtinová šťáva. Po destilaci zraje 4 roky v dubových sudech po bourbonu, obsah alkoholu je 37,5%. Láhev - hranatá, z tmavě hnědého skla, připomínající zvětšenou lahvičku na švédské kapky. Šroubovací uzávěr i hrdlo jsou kompletně plastové. Žádný korek. Nic takového nečekejte. Tato kombinace ve mně sama o sobě budí podezření. Přiznejme si, že originální lahev nebo vrznutí poctivého korku zcela jistě umí vylepšit celkový dojem i méně kvalitního rumu. Barva - světlejší zlatavá. Tady se zdá být vše vpořádku. Aroma - první co se objeví, je palčivá lihovatost. Po odeznění se dají najít náznaky spáleného karamelu, dřeva a citrusové kůry. Ve vůni se neprojevuje žádná sladkost. Chuť - co si budeme vykládat. Není žádný zázrak. Průběh chuti je podobný. Z počátku vše přebije palčivost a ostrost destilátu. Poté se odhalí neutrální cukr, který zahladí úvodní “šok”. Pokud si mohu dovolit extrémní příměr, tak mi to evokuje hodně oslazenou vodku nevalné kvality. Následuje slabá, nijak komplexní paleta chutí. Karamel, stopy dřeva, to je z mého pohledu asi tak vše. Dochuť - prakticky žádná. Možná zbyde trochu karamelu, ale zmizí tak rychle, že to ani nepostřehnete. |
Celkový dojem - už při pohledu na cenovku je jasné, že tento rum nebude patřit na horní poličku vašeho baru. Je to poměrně nevyzrálý rum se všemi neduhy, které s tím souvisí. Svou syrovost a palčivost může zúročit u míchaných drinků. Myslím, že to je i jeho primární určení.
Co na to holky? Tenhle rum holkám fakt nenabízejte čistý, pokud chcete udělat dojem. V cole vám může zpříjemnit večer, ale nalévejte / mixujte raději nepozorovaně za rohem. Ta lahev působí lacině.
Doporučení - bez coly to nepůjde. Ron Barceló Añejo je přímo určený do colových drinků nebo jiných koktejlů. Tam to celé dává smysl a docela dobře to funguje.
Takže až budete doma dělat degustaci pro známé, vyhněte se podpalubí - kde se tísní řada Añejo, a mrkněte výš. Řada Imperial si zaslouží výsluní paluby, zvlášť, když u kormidla stojí Ron Barceló Imperial Premium Blend.
Značka Barceló vznikla v roku 1930 a stojí za ní člověk jménem Julián Barceló. Experimentování s výrobou trvalo 20 let než se objevily první dva rumy, který se usadily na lokálním trhu - Barceló Blanco a Barceló Dorado. V roce 1970 přichází řada Añejo a o dalších deset let později se dostává na trh prémiová řada Imperial.
Výroba probíhá klasickým způsobem, kdy destilát zraje v dubových sudech v tropickém podnebí, podle předem stanovených vyzrávacích procesů. Tím se získávají různé složky rumu, které se následně míchají v nerezových tancích do finální podoby.
Autor: Vašek Paprskář