Co je Tequila?
Tequily dělíme na:
Mixto: Mixto obsahují 51 až 99% šťávy agáve, zbytek jsou cukry (třtinový cukr, melasa) přidávané během procesu kvašení. Zjednodušeně řečeno je mixto napůl řezané rumem.
- 100% de Agave: Tequila ze 100% agáve je mnohem kvalitnější, ale také samozřejmě mnohem dražší. Poznáte ji tak, že je na etiketě označována 100% de Agave, 100% pure de Agave, nebo 100% blue Agave. Výrobu těchto tequil povoluje federální kontrolní úřad v Mexiku a vládní inspektor se musí na vlastní oči přesvědčit, že nebude přidán do tequily žádný cukr.
Tequily dále dělíme na:
Blanco (také Plato, White, Silver neboli stříbrná): je minimálně 2 x destilovaná a již nemusí zrát v sudech. Blanco je také základ pro Reposado a Aňejo. Je typická svou drsnější chutí.
Joven Abocado (také Oro, Gold neboli zlatá): i když je zejména u nás prezentována jinak, jedná se o nejméně kvalitní tequilu, která je uměle ochucována a upravována při výrobě karamelem, barvivy a aromatickými látkami. Tyto látky ochudí tequilu o část typické síly. Je zejména vyráběna pro „Gringa“ z USA a Evropy
Reposado (uleželá): zraje ze zákona 60 dní až 12 měsíců v sudech o obsahu 10-30.000 litrů. Díky tomu je její chuť jemnější a měkčí.
Aňejo (uleželá): mezi znalci nejvíce oblíbená. Má nejjemnější chuť. Zraje minimálně 12 měsíců ve státem zaplombovaných sudech o obsahu max. 600 litrů. Obvykle se jedná o staré sudy po whisky z Kentucky. Špičkové Aňejo zraje 3 až 5 let.
Co je Mezcal?
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj (pálenka) vyráběný z agáve chráněný mezinárodní známkou původu. Oproti známější tequile se vyrábí z jiného druhu agáve (maguea) i mimo oblasti stanovené zákonem pro výrobu tequily. Odlišný je i postup zpracování agáve, ta se před pálením udí. Do Mezcalu se vkládá červ (el gusano). Jde o larvu můry Hypopta agavi, které se zbírají přímo z agave.
Co je Sotol?
Sotol je destilátem z divoce rostoucích agáve Dasylirion, která rostou v pouštních oblastech státu Chihuahua na severu Mexika.