Brandy z vinných výlisků
Vyrábí se z fermentované vinné drtě, stopek a semen, jenž zůstávají po lisování vína. Např. francouzský marc, italská grappa.
Ovocné brandy
Ovocné brandy jsou brandy destilované z jakéhokoli ovoce kromě vína. Jejich barva je povětšinou čirá, neboť již nezrají v sudech. Obyčejně obsahují 40 – 45 % alkoholu, i když slivovice (sliwowica, slivovitz) – pálenka vyráběná ze švestek na Moravě, v Polsku a v Srbsku – může mít i 70% alkoholu. Známými ovocnými brandy jsou Calvados z francouzské Dolní Normandie – mošt vylisovaný z jablek, fermentovaný s kvasnicemi a dvakrát destilovaný – a Kirchwasser vyráběný z třešní. Lehké pálenky zvané Schnapps nebo Snaps jsou rozšířené po německy mluvících zemích a Skandinávii. Připíjí se obvykle k jídlu.
Vinné brandy
Vyrábí se destilací fermentovaného vinného moštu. Vinné brandy se dělí podle regionů. nejznámější je francouzský Koňak a Armaňak. Dále se vyrábí ve Španělsku, Jižní Africe, USA (hlavně Kalifornie) , Mexiku.
Koňak
Označení Koňak se může používat pouze pro brandy vyrobenou z vína z oblasti Charente. Tento kraj je navíc rozdělen do 6 oblastí: Grande Champagne (gc), Petite Champagne (c), Fins Bois (fb), Bons Bois(bb), Bois Ordinaires (bo) a Borderies (b). Pro výrobu se používají z 96% bílé vinné révy (převažují odrůdy Uni Blanc, Folle Blanc, Colombard).
Koňak zraje velmi dlouho v dubových sudech, přičemž se používá dřevo výhradně z francouzského dubu – limousinskéhonebo troncaiského. Při pomalé oxidaci odezní ostré tóny a rozvinou se jemné rysy. Některý koňak zraje přímo s velkým podílem alkoholu hned po destilaci, přičemž je akceptován vysoký odpar vody (povoleno až 3%, známý jako „part des anges“), většina se však po destilaci ředí destilovanou vodou nebo směsí koňaku a vody. Na výsledný koňak má velký vliv nejen typ použitého sudu, ale i budovy a jejich vlhkost.
Značky na etiketách:
VS (very special) nebo ***
Nejmladší složka je minimálně 2,5 roku stará.
VSOP (very superior old pale), VO, Resérve
Stáří nejmladší složky je minimálně 4,5 roku.
Napoleon, XO, Extra, Hors d´ Age
Nejmladší složka je stará 6 let.
Fine Champagne
Je směs koňaků z oblasti Grande Champagne (min. 50%) a Petite Champagne.
Armaňak
Armaňak je výrazný druh brandy vyráběný v jihovýchodní Francii – Gaskoňsku v oblasti Armagnac. Je destilovaný z odrůd vína Ugni Blanc, Colombard a Baco Blanc. Původně se destiloval jako koňak, avšak nyní se používá z větší části kontinuální destilace, kde se k výsledné brandy přimíchá část destilátu vyrobeného přímou destilací. Destilace je pouze jedna. Stejně jako koňak zraje v dubových sudech. Doba zrání armaňaku může být až 60 let. Když obsah alkoholu dosáhne 40%, přelévá se brandy do demižonů a za rok může být prodávána, nebo nadále skladována. Destilace v oblasti Armagnac má delší tradici než v oblíbenějším regionu Cognag, ale produkce je nižší.
Značky na etiketách:
VS nebo ***
Nejmladší složka má 2 roky.
VSOP
Nejmladší složka zraje v sudech minimálně 5 let.
XO
Stáří nejmladší složky je minimálně 6 let.
Hors d´âge
Nejmladší složka je minimálně 10 let stará.
Vintages
Nejmladší složka musí mít více než 10 let.
Stejně jako všechny „eau de vie“ se armaňak skladuje vertikálně. Konzumuje se taktéž stejně.