Brandy z vinných výlisků Vyrábí se z fermentované vinné drtě, stopek a semen, jenž zůstávají po lisování vína. Např. francouzský marc, italská grappa. Ovocné brandy Ovocné brandy jsou brandy destilované z jakéhokoli ovoce kromě vína. Jejich barva je povětšinou čirá, neboť již nezrají v sudech....
Nákupní rádce
Co je Tequila? Tequily dělíme na: Mixto: Mixto obsahují 51 až 99% šťávy agáve, zbytek jsou cukry (třtinový cukr, melasa) přidávané během procesu kvašení. Zjednodušeně řečeno je mixto napůl řezané rumem. 100% de Agave: Tequila ze 100% agáve je mnohem kvalitnější, ale také samozřejmě mnohem dra...
Portské víno Portské víno (známé také pod názvy Porto, Oporto nebo v originále Vinho do Porto) je fortifikované (dolihované) vínoprodukované v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska. Jedná se typicky o červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru (často je prezentováno jako dezert...
V České republice se uplatňuje tzv. germánský systém značení vín, který využívá i Rakousko, Slovensko a samozřejmě Německo. Prvotním ukazatelem je vždy kvalita hroznů, resp. vyzrálost a odrůda. Až poté následuje oblast. Systém pak zařazuje vína do těchto kategorií: Stolní víno Musí se vyrábě...
AOC - Apellation d´Origin Contrôlée -nejvyšší stupeň zákonné deklarace původu vína ve Francii. Deklaraci určuje na 400 úřadů po celé Francii, které přísně hlídají původ hroznů a metodu jejich pěstování, použité odrůdy, množství produkce a techniku jejího zpracování, stejně jako výslednou kva...
Šampaňské (Champagne) Šampaňské víno je šumivé víno, které se vyrábí tak, že se v láhvi vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý. Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Tato zásada je vEvropské unii zakotvena ve statutu chráněného...
Čaj je kulturní nápoj známý a konzumovaný na celém světě. O prospěšnosti pití čaje se mluví již dlouho. Není divu, vždyť podle znalců je „požitek z čaje osobní tajemství – umění vnitřně se usmívat; tiše, zato pronikavě; naladění samo o sobě; úsměv filozofie …“ (Okakura Tenshin). Po vodě je druh...
Vodka je jeden z nejpopulárnějších destilátů. Je to čirá tekutina, bez typického aroma či chuti. Vyrábí se z kvasící substance jako jsou brambory, zrno(rýže, obilí), sirup z cukrové řepy. Vodka obsahuje obvykle okolo 30% až 50% obj. alkoholu. Klasická polská, litevská nebo ruská vodka je 40%. Podle ...
Ovocné destiláty jsou brandy jsou destilované z jakéhokoli ovoce kromě vína. Jejich barva je povětšinou čirá, neboť již nezrají v sudech. Obyčejně obsahují 40 – 45 % alkoholu, i když slivovice (sliwowica, slivovitz) – pálenka vyráběná ze švestek na Moravě, v Polsku a v Srbsku – může mít i 70% alkoho...
Rum je líh vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny – melasy a cukrového sirupu. Destilát je čirá tekutina, která se nechává zrát v dubových sudech nebo jiných barelech (např. ocelových). Hlavní světová produkce rumu se nachází v okolí Karibských ostrovů a v některých zemích Jižní Ameriky a dál...