Káva Salvador Santa Ana - mletá - šedý sáček 250g Aromaniac
Kód: KAV99985Související produkty
Detailní popis produktu
Santa Ana patří do stříbrné řady káv, která je určená pro objevitele nových chutí. Světlejší pražení zvolené pro tuto řadu rozvíjí v kávě ovocné tóny a příjemnou lehkou kyselost.
Santa Ana roste ve výšce od 1 400 do 1 550 metrů nad mořem. Její domovinou je sopečné pohoří Apaneca v západním Salvadoru. Vulkanická půda bohatá na živiny a vlhké tropické klima dopřává zdejší arabice vhodné podmínky k růstu. Rostliny dozrávají ve stínu mangovníků a dalších tropických stromů. Místní farmáři kávu ručně sklízí od prosince do února. Zrnka zpracovávají mokrou metodou a pak je nechají proschnout pod slunečními paprsky.
O zemi, kde se káva pěstuje
Středoamerický Salvador má rozlohu přibližně jako Morava, obývá jej však více než 6 milionů lidí. Káva se začala na místních horských svazích pěstovat ve větším objemu v 80. letech 19. století, kdy vystrnadila tradiční indigovník. Dnes země produkuje téměř milion pytlů zrnek ročně a pěstování kávy se věnuje na 100 tisíc lidí. Většina farmářů hospodaří na rodinných plantážích o rozloze ne větší než 20 hektarů.
Salvador je sice plochou malý stát, avšak mezi kávovými producenty jej nelze přehlédnout. Pěstování kávy zde má dlouhou tradici, která sahá až k indiánům. Opravdový kávový boom pak nastal v polovině 19. století, kdy vláda začala motivovat farmáře úlevami na daních a zproštěním od vojenské služby.
Sopečná aktivita pomohla nejen vytvořit ideální podmínky pro pěstování kávy, ale proslavila Salvador i v literatuře. Vulkán Santa Ana, na jehož svazích roste naše káva, se stal inspirací pro sopku v příběhu Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho.
Chuť kávy
K ochutnání láká intenzivní vůně lískových oříšků. Ve vyvážené chuti Santa Any vás upoutá sladkost karamelových a medových tónů. Střední pražení rozvíjí v kávě příjemnou ovocnou svěžest, v níž odhalíte zejména červená jablka. Každý doušek uzavírá dochuť hořké čokolády.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.