Káva Etiopie Sidamo - mletá - sáček 250g Aromaniac

Kód: KAV99974
219 Kč 196 Kč bez DPH 876 Kč / 1 kg
Na objednání do 3 dnů
Ovocné tóny, oříšky, čokoláda. Královna etiopských káv, Sidamo, je výjimečná chutí i původem - právě v Etiopii se káva poprvé začala pražit a připravovat jako lahodný a osvěžující nápoj. Dopřejte si kávu z míst, kde se narodila...

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ovocné tóny, oříšky, čokoláda. Královna etiopských káv, Sidamo, je výjimečná chutí i původem - právě v Etiopii se káva poprvé začala pražit a připravovat jako lahodný a osvěžující nápoj. Dopřejte si kávu z míst, kde se narodila...

Uprostřed Afrického rohu rozkládá se dnes země, která za pozornost naši stojí a pravlastí kávy považována jest. Dříve její jméno Habeš znělo, ale dnes nazývána jest Etiopií. Jedna z mála věcí, co za léta dlouhá zůstalo nezměněna, je lahodná káva, kterou tato země africká stále oplývá a k nám do Evropy často dovážena jest na velkých lodích po moři Středozemním.

Káva v Etiopii

o kávě Etiopie Sidamo

Jejím domovem jsou plantáže v jihozápadní Etiopii, především kolem jezera Hawassa a poblíž hranic s Keňou v nadmořských výškách 1 800 – 2 400 metrů. Zrna má malá a šedavá, až vás napadne, zda právě ona je oprávněně považována za královnu etiopských káv. Už první doušek ale pochybnosti rozptýlí – chuťově neobyčejně zajímavá Sidamo předčí očekávání , když nabídne chuť plnou jasných ovocných tónů, přitom lehkou a jemnou.

Proč právě Sidamo? Jméno tato výtečná káva získala po původních obyvatelích království Kaffa, nazývaných Sidamo nebo také Sidama. A zatímco oni zůstali zapomenuti, káva Sidamo patří k nejžádanějším kávám Afriky.

o zemi, kde se káva Etiopie Sidamo pěstuje

Není jiné země, kterou by si milovník kávy zamiloval více než právě Etiopii. Právě tady se arabica, nejkvalitnější z káv, narodila, právě tady je prapůvod kávovníků, které dnes plodí po celém světě. A právě tady, na pomezí Etiopie, Súdánu a Keni dle tradice v 9. století si pasáček koz povšiml zvláštního úkazu - jeho kozy vždy nápadně ožily, když spásly lístky rostliny. Ano, tou rostlinou byl kávovník.

Sifting good beans from bad

Dnes patří Etiopie k největším producentům a vývozcům kávy na světě, celosvětově jí patří sedmé místo. Káva je zpracovávána suchou i mokrou metodou. Nejznámějšími lokalitami, kde se etiopská káva pěstuje, jsou Harrar na východě, Jimma západně od Adis Abeby a především pak oblast Sidamo nedaleko hranic s Keňou. Právě tady sklízejí pěstitelé nejžádanější etiopské kávy – kávy se jménem Etiopie Sidamo.

chuť kávy Etiopie Sidamo

Lehká a jemná chuť, mírně kořeněná s čokoládovou plností, ve které se mísí oříšky s mnoha ovocnými tóny v čele s černým rybízem. Znamenité ovocné aroma, ve kterém převládá jasmín a tóny sladkých plodů, měnící se v kořeněné květinové aroma s nádechem vinné révy a čokolády.

S prvním douškem se v ústech odehraje nikdy nekončící sen o mladých jahodách a sladké smetaně, až najednou vše skončí s doznívající sladkostí, jež vás nechá v očekávání na doušek další.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Vstupem na tyto stránky prohlašuji, že je mi více jak 18 let.