Chardonnay
Charakteristickou vlastností této odrůdy je lyrovitý tvar řapíkovitého výřezu listu, u něhož je vnitřní strana nervů ohraničujících lyru lysá, bez listové čepele. Sklizně jsou u nás menší než u Rulandského bílého, ale je výbornou surovinou pro výrobu nejjakostnějších sektů, čemuž odpovídá i cena na trhu. Ovšem jakost je vysoká jen v nejlepších a nejteplejších vinařských oblastech. Na jakost mají vliv i původní půdní podmínky (nejvhodnější půdy hlinité s obsahem vápna). U horších půdních podmínek bývá vyšší obsah kyselin a jejich projev je drsný, neharmonický. Víno má žlutou barvu s výraznou vůní. Vyšší obsah pikantních a příjemných kyselin. Charakteristická je plnost a kořenitost. Velmi vhodné k archivaci. Podávají se k hustším polévkám. Velmi útlé typy s vyšší kyselostí také k ústřicím a jiným mořským plodům.
Nejprodávanější
Intenzivní a zralé jádro tropického ovoce přechází v pružná a krémový střed patra vyváženého dynamickými akcenty karamboly a kyselosti klementinek...