Žufánek Marocká máta - geist 42% 0,5 l
Kód: DE9363Související produkty
Detailní popis produktu
Mátu si po staletí všichni spojují se svěžestí a chladivým účinkem. V Maroku se zkřížila a vznikl z ní klon, který je známý po celém světě. Nana máta. Mentha spicata var. Nana. Má vysoký obsah mentolu, ale není tak štiplavá, jako máta peprná. Naopak je krásně nasládlá, čehož se hojně využívá při přípravě slavného marockého čaje.
U nás jsme z ní udělali čaj podle našeho způsobu.
Opravdu velké množství jsme dlouze macerovali a poté pomalu destilovali. Výsledkem je hladký mátový destilát s pronikavou vůní a dlouhou dochutí.
Je skvělá jako digestiv, jako osvěžující aperitiv, ale můžete ji přidat i do dezertů a nebo kávy. Lepší mátovou esenci totiž nenajdete.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synové) založili v roce 2000 manželé Marcela a Josef Žufánkovia jejich synové Martin, Josef a Jan. Sídlí v obci Boršice u Blatnice poblíž Uherského Hradiště.
Vlastní ovocné sady, které obklopují výrobní areál, se nachází v jedné z nejlepších lokalit na pěstování ovoce na Moravě. Z něho se vyrábí na moderním destilačním zařízení lahodně jemné pálenky s charakteristickou vůní a chutí, ovlivněnou zdejším mikroklimatem a podložím chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.
Všechny produkty jsou 100% přírodní, vyrobené podle původních osvědčených receptur, bez použití umělých barviv, ochucovadel a aromat. Destilujeme, macerujeme a tvoříme tak, aby výsledný produkt chutnal hlavně nám samotným a nemuseli se za něj nikdy a před nikým stydět. Proto všechny destiláty a likéry nesou naše jméno.
Sady
Ovocné sady se nachází v jedné z nejlepších lokalit na pěstování švestek (Slovácko) s výhodným mikroklimatem a podložím na úpatí Bílých Karpat. Souvislá plocha sadů dosahuje výměry 15 hektarů a spadají do režimu ekologického zemědělství. Roste v nich celkem 8 odrůd švestek, které dozrávají od července do září.
Nejranější odrůdou je Čačanská a nejpozdější Stanley a Anna Späth. Z hrušní je to odrůda Williams, z rynglí Zelená a Althanova renklóda a z višní Oblačinská. Sady postupně rozšiřujeme i o aromatické a léčivé byliny, určené hlavně pro naše absinty.
Srdcem celého lihovaru je pálenice, ve které jsou čtyři destilační kolony, každá o objemu 300 litrů.
Naši lihovarnickou kariéru jsme začali s jedním kotlem z Destily Brno. Produkce rostla a tak jsme od nich v roce 2011 pořídili druhý kotel. Od roku 2013 destilujeme náš komplexní gin a ten nás dotlačil do potřeby mít něco speciálního.
Tím speciálním není nikdo jiný, než Arnold Holstein. Legenda v lihovarnickém oboru a přes 50 let výrobce těch nejlepších destilačních kotlů na světě. Jsou unikátní v tom, že dokáží zachovat víc aromatických látek z destilované suroviny, než je tomu zvykem u konkurenčních kotlů. Destilace je mnohem citlivější, rektifikační patra elegantnější a alko pára má mnohem víc prostoru k pomalejší cestě do chladiče.
Celý lihovar zabírá plochu 3500 m² a tvoří jej tři budovy. Vedle pálenice a sklepa je tu expedice, sklad, bylinkárium, archív, degustační místnost, kvasírna a sušárna ovoce a bylin. Stavět jsme začali v roce 1992 a poslední část, přístavba s rozšířenou pálenicí a skladem, byla dostavena v roce 2016.