Bruichladdich Octomore 15.1 59,1% 0,7l (tuba)
Kód: WH994402Detailní popis produktu
Octomore je nejnakouřenější whisky na světě, plná rašelinového kouře a přesto jemná. Ročník č. 15 tvoří tři produkty, u kterých se destilatéři zaměřili na zrání v různých sudech a s různou úrovní použití rašeliny na výslednou chuť.
Jedná se o single malt whisky ze skotské palírny Bruichladdich na ostrově Islay. Octomore 15.1 zrála pět let v dubových sudech z proslulých vinařských oblastí, které dříve obsahovaly Oloroso a Amarone, což ji dodává komplexnost, hloubku, pikantnost, typickou červenou barvu, ovocné tóny a právě zmíněnou nakouřenost. Octomore 15.1. je základem celého 15. ročníku, který se zaměřil na zrání v různých sudech a s různou úrovní použití rašeliny na výslednou chuť a je první whisky, která byla destilována ze 100% skotského ječmene Concerto s obsahem rašeliny 108,2 ppm. Vyniká jemnou a komplexní rovnováhou mezi kouřem, sladem a dřevem. Ve vůni převládají náznaky vanilky a sladkého karamelu. V chuti aroma doplňují tóny citrusů, pražené kávy, jemného koření a charakteristické kouřovosti. Nejlépe si ji vychutnáte čistou.
Barva hnědá
Vůně vanilka, karamel,
Chuťový profil citrusy, pražená káva, koření
Kouřovost Silná
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V Bruichladdichu je veškerá pozornost zaměřená pouze na výrobu single malt whisky. Whisky není jen o letech zrání v sudu, ale také času, který je věnován samotné destilaci či fermentaci. Tak by to alespoň mělo být. Proto si v palírně dávají extra záležet, aby každá část výrobního procesu dostala přesně tolik času, kolik příroda potřebuje. Co je několik dní navíc v rámci 15 let?
HISTORIE
Palírnu Bruichladdich založil v roce 1881 Robert Harvey. Byla vystavěna v avantgardním stylu a byla navržena tak, aby byla schopna produkovat whisky v nejvyšší kvalitě. K tomu mělo sloužit zařízení včetně 6 metrů vysokých destilačních přístrojů, které se používají dodnes. Během dvacátého století byla palírna několikrát na pokraji krachu až byla roku 1994 definitivně uzavřena. Palírna Bruichladdich byla zachráněna v roce 2000 týmem lidí pod vedením nadšenců Marka Ryeniera a Simona Coughlina. Ti dávají velký důraz na porozumění tak důležité roli přírodních surovin, místního klimatu a surovin. Díky tomu značka nabrala nový vítr do plachet a od té doby si buduje výraznou pozici nekonvenční whisky, která uspokojí i ty nejnáročnější znalce whisky.